Slovenskej ekonomike sa darí. Je výkonnejšia než globálna

V medziročnom porovnaní rástla slovenská ekonomika v tohtoročnom 2. štvrťroku o 3,7 percenta, čo je o 0,7 percenta viac, než v 1. štvrťroku tohto roku. V roku 2019 predpokladá NBS zrýchľovanie tempa rastu HDP až na 4,6 percenta. Podľa informácií ministerstva financií je Slovensko jedinou krajinou EÚ, kde sa očakáva výrazné zrýchlenie ekonomického rastu aj v ďalších rokoch.

Výkonnejšia než výkon globálnej ekonomiky
Medzinárodný menový fond zlepšil výhľad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok. V tomto roku počíta fond s rastom globálneho HDP o 3,6 percenta, na budúci rok so zrýchlením na 3,7 percenta.

Domáci dopyt a investície podporujú rast HDP
Motorom ekonomického rastu bol domáci dopyt. Pozitívnym prekvapením bol rast maloobchodných tržieb o 7,5 %, čo znamená najvyšší rast od roku 2008. Investície sa na raste HDP podieľajú viac než vládna spotreba a dominujú v nich priemyselné stavby a automobilky. V septembri 2018 sa rozbehne výroba už vo štvrtej automobilke na Slovensku. Britská automobilka Jaguar Land Rover vytvorí v Nitre 2 800 pracovných miest, bude spočiatku vyrábať 150 000 áut ročne a postupne sa výroba zvýši až na 300 000 áut.

Nezamestnanosť stále klesá
Miera evidovanej nezamestnanosti sa počas septembra dostala až na hodnotu 6,42 percenta, to predstavuje medziročný pokles o 3 percentné body a ide tak o nové historické minimum v novodobej histórii krajiny. Nezamestnanosť na Slovensku nepretržite klesá od minuloročného leta. K zlepšeniu situácie na slovenskom trhu práce podľa odborníkov prispeli rast ekonomiky krajiny a investície podnikov, ale aj zmena metodiky vo vykazovaní nezamestnanosti.

Nie sú ľudia
Rovnako ako sa vyjadrili zástupcovia SME v rámci Global Business Monitoru 2017, ktorý si nechalo vypracovať Bibby Financial Services v júli tohto roku, trápi aj slovenské firmy nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. S nedostatkom ľudí bojuje každá druhá firma. Tento nedostatok sa tiež prejavuje na raste personálnych nákladov, keďže firmy na udržanie a motiváciu súčasných zamestnancov a nábor nových zamestnancov vynakladajú vyššie prostriedky.

10 decembra 2017


callback

Zavolajte nám 02 32 780 056

alebo